25 octombrie 2008

Exista “Sotul Ideal”?

Am vazut aseara filmul “An Ideal Husband”, o adaptare (din 1999) dupa piesa omonima a lui Oscar Wilde. Mi-a placut foarte mult. Poate si din cauza actorului britanic Rupert Everett, care a jucat extraordinar. L-am mai vazut pe Everett jucand intr-o alta adaptare dupa piesele lui Wilde, si anume "The Importance of Being Earnest", unde iarasi mi-a placut, dar si in "Iubitul meu se insoara", alaturi de magnifica Julia Roberts. Cred ca regizorul/scenaristul, Oliver Parker, a facut o treaba buna cu decorul, actorii si dialogurile dintre personaje.
Se poate spune ca intriga acestei piese se invarte in jurul intrebarii urmatoare: “Exista sotul ideal ?”.
Sir Robert Chiltern (Jeremy Northam) este un politician renumit, un gentleman perfect şi soţul ideal pentru Lady Chiltern (Cate Blanchett). Mariajul celor doi este invidiat de toata lumea. Dar se pare ca Sir Robert Chiltern are un “dirty little secret”. Santajat de Lady Cheveley (Julianne Moore), acesta cere ajutorul prietenului său, Lordul Arthur Goring (Rupert Everett), cel mai ravnit burlac din oras si fost iubit al acestei “lady”. Lordul Goring trebuie să o cucerească pe Lady Cheveley şi în acelaşi timp să facă faţă minciunilor, intrigilor şi tentaţiilor de care se trezeşte înconjurat.

Spre sfarsitul filmului, ironia titlului devine clara. Nu exista sotul ideal, cum nici sotia ideala. Sotiile fac ca partenerii lor sa para ideali. Acest lucru se vede in casnicia cuplului Chiltren, dar si in relatia dintre Goring si Mabel Chiltren (sora lui Robert). Ca toate personajele feminine din piesele lui Oscar Wilde, Gertrude si Mabel sunt femei care au invatat sa ierte. Pentru ele nu conteaza daca Sir Robert este insetat de putere sau ca Lord Goring este o persoana egoista. Ele isi iubesc partenerii “no matter what”. Asa cum si Lordul Goring spune: Iubirea nu poate fi cumparata, ci doar daruita. Sa daruiesti si sa nu ceri nimic in schimb. Aceasta este esenta iubirii. Toata lumea tanjeste dupa iubirea adevarata, insa putini isi asuma aceasta “responsabilitate”.
Voi posta cateva citate din aceasta piesa in “Quotes from Books and Movies” pentru ca mi-au placut foarte mult. Contin mult umor, dar si o “farama” de adevar.

Niciun comentariu: